Autor – Narcis Dorin Ion
Voi încerca să prezint în acest articol istoria unuia dintre cele mai mari și mai frumoase conace boierești ridicate în Moldova primei jumătăți a secolului al XIX-lea: conacul familiei Rosetti de pe moșia de la Căiuți, din județul Bacău.

Domeniul din Căiuți este situat pe Valea Trotușului, unde familia Rosetti stăpânea o moșie imensă în suprafață de 5.800 de fălci, din care peste jumătate era formată din păduri de fag și de brad. Moșia familiei Rosetti era înconjurată, în epocă, de domeniile rurale ale altor mari proprietari funciari, cum ar fi moșia Valea Seacă a lui George Donici, moșia Gârbovana a lui Nicu Cerchez, moșia Sascut a lui Jacques M. Elias sau moșia lui Ștefan Sihleanu.

Târgul Căiuți – pe care a fost construit conacul familiei Rosetti – era situat la capătul dinspre apus al moșiei, pe șesul Trotușului, primul hrisov de înființare a localității fiind dat de domnitorul Scarlat Callimachi. Satul s-a constituit însă în urma unui al doilea hrisov, pe care domnitorul Ionița Sandu Sturdza i l-a dat hatmanului Răducanu Rosetti.

Descarcă pdf

Tags: , ,