Autor – Cătălin Fudulu

Inaugurat după Al doilea război mondial, monumentul ostaşului sovietic a beneficiat de un tratament privilegiat, fiind amplasat în Dealul Copou şi introdus, în 1956, în Lista monumentelor istorice. Din 1991,
opera comemorativă a fost amplasată în cimitirul ieşean Eternitatea, de unde a fost dezafectată în 1998 pentru…restaurare. În aprilie 2007, ambasadorul Federaţiei Ruse în România a adresat două plângeri oficiale Administraţiei Prezidenţiale şi Ministerului Afacerilor Externe, sesizând dispariţia monumentului. În plin diferend diplomatic, preşedintele rus Vladimir Putin a emis un decret prin care România şi alte câteva state din Europa şi Asia au fost considerate ţări problemă, din cauză că mormintele şi monumentele militarilor sovietici ar fi îngrijite necorespunzător, deşi realitatea din teren este cu totul alta.
Pentru lămurirea acestei stări de fapt este necesară o analiză a situaţiei mormintelor şi monumentelor militarilor sovietici, amenajate, începând cu anul 1944, pe raza municipiului Iaşi. Astfel, 133 de militari sovietici au fost înhumaţi în parcela eroilor sovietici din Cimitirul ieşean Eternitatea, iar alţi 77 în Cimitirul eroilor sovietici din curtea Casei Vasile Pogor din strada Vasile Pogor 41 (fostă I.C. Frimu). De asemenea, în memoria acestora au fost dezvelite trei monumente comemorative: în cimitirul Eternitatea, în curtea casei Vasile Pogor şi în dealul Copou.

Descarcă pdf

Tags: , , ,