Autor – Ioan Giurcă, Jănică Bordeanu

Domnia lui Carol I, cea mai longevivă din istoria României, (mai 1866 – octombrie 1914), a fost marcată de evenimente de importanţă crucială pentru destinul României, de realizări incontestabile în domeniile politic, economic, social, cultural ş.a.
În perioada lui Carol I, iniţial ca domn, apoi ca rege, din 1883, România a fost angajată în două războaie: Războiul de Independenţă (1877) şi cel de al doilea război balcanic (1913), în ambele, la sfârşitul confruntărilor militare ţara noastră aflându-se în tabăra învingătorilor. A fost rezultatul unor decizii politice corecte în privinţa realizării sistemului de alianţe, a unei pregătiri relativ bune a ţării şi organismului militar pentru război.
Este bine cunoscut şi recunoscut, în acelaşi timp, că războaiele, campaniile şi bătăliile, au generat o efervescenţă deosebită, încă din antichitate, în privinţa artei monumentale. Teritoriul multor state este împânzit de un număr impresionant de monumente de artă (biserici, mănăstiri, mausolee, monumente, statui ecvestre şi busturi) închinate unor victorii militare, unor comandanţi militari, eroilor cunoscuţi şi necunoscuţi, priviţi ca indivizi sau în cadrul masei mari a celor care s-au jertfit pe câmpul de luptă.

Descarcă pdf

Tags: , , , , ,