Autor – Sorin Iftimi

Situată la doar 10 km de Iaşi, pe un traseu de intensă circulaţie, biserica rotundă din Leţcani rămâne un monument prea puţin cunoscut. Planul circular al acestei construcţii, privit prea adesea ca o simplă curiozitate arhitectonică, i-a adus o anumită faimă, fiind considerată un unicat, pe teritoriul României.
Arhitecţii, încadrând monumentul în stilul neoclasic, apărut la sfârşitul veacului al XVIII-lea, au rezolvat, din punctul lor de vedere, problema, arătând relativa răspândire a planului circular în arhitectura rusă din epoca împărătesei Ecaterina II şi apoi în aceea a ţarului Alexandru I.
Pentru istorici însă tainele acestei biserici nu au fost pe deplin dezlegate, mai multe întrebări aşteptându-şi încă răspunsul. Biserica rontundă din Leţcani pare a fi mai mult decât o simplă formă arhitectonică modernă, copiată doar din spirit de imitaţie. Planului circular i se asociază şi alte elemente care trebuie luate în seamă atunci când dorim să oferim o explicaţie asupra semnificaţiei acestui monument.

Descarcă pdf

Tags: , ,