Autor – Ion Sandu, Irina Crina Anca Sandu, Ioan Gabriel Sandu

Biserica Mănăstirii Probota (1530, din timpul domniei lui Petru Rareş), cu hramul „Sfântul Nicolae”, face parte din grupul celor şapte biserici cu fresce de interior şi exterior, frumos împodobite, din nordul Moldovei, cuprinse în lista UNESCO a Patrimoniului Mondial (1993), având numărul 397.
În septembrie 1996 s-a început restaurarea şi conservarea întregii Mănăstiri Probota, prin proiectul UNESCO finanţat de Japan Trust Fund, pentru păstrarea Patrimoniului Cultural Mondial şi de Ministerul Culturii din România, fiind singurul proiect în afara Asiei, care a primit fonduri de la prima sursă.
Frescele Bisericii „Sf. Nicolae” sunt unele dintre cele mai vechi care supravieţuiesc în Moldova şi care nu au fost încă incluse în circuitul turistic. Conform scopului proiectului de conservare a autenticităţii tuturor elementelor patrimoniale din Mănăstire şi în cazul frescei, intervenţiile de consolidare, stabilizare şi integrare structurală corespund acestui deziderat de păstrare a autenticului, atât în ceea ce priveşte materialul, cât şi a tehnicii vechi tradiţionale.

Descarcă pdf

 

Tags: , , , , , , , , ,