Autor – Sanda Voiculescu

Tema patrimoniului urban în tranziţie este incitantă. În faţa unei realităţi îngrijorătoare, în care valorile arhitecturale continuă să fie agresate şi protecţia acestora este fragilă, suntem derutaţi, încercând să înţelegem o stare de fapt pe care o legăm de această obsedantă “tranziţie”. Spre a înţelege fenomenul pe care îl parcurgem este nevoie de o detaşare de prezentul imediat, de şocurile schimbărilor pe care le trăim şi de efectele pe care acestea le induc asupra identităţii istorice a oraşului. Implicit, această tentativă de investigare a unor cauze profunde ne pune în faţa unor întrebări:
− Există o relaţie directă între starea de tranziţie şi protecţia patrimoniului arhitectural?
− Dacă termenul de tranziţie înseamnă, cf. DEX, “trecere (lentă sau bruscă) de la o stare, o situaţie, de la o idee la alta”, care sunt termenii “trecerilor” care au efecte asupra valorilor istorice?
− Dacă această relaţie reprezintă o realitate, ea aparţine momentului actual sau are antecedente istorice care să o confirme şi să o explice?
− Dacă există antecedente istorice, care au fost acele momente semnificative pentru soarta patrimoniului construit?
− Care este răspunsul posibil al societăţii interesate în conservarea identităţii oraşului în asemenea momente ale istoriei?

Descarcă pdf

Tags: , , , ,